Sarısabır (ALOE VERA) - Eğitim Günlüğü - Yakup Çetin
Son Eğitim Makaleleri
Loading...

2 Kasım 2011 Çarşamba

Sarısabır (ALOE VERA)


Diğer İsimleri :  Aloe Vera, Öd Ağacı, Azvay, Aloes
Botanik Bilgi : Zambakgiller familyasındandır.  30 cm’ye kadar boylanabilen, duyarlı çokyıllık sukkulent (etli ve sulu) bitkidir. Aloe veranın (Sabırın) gövdesi ya yoktur veya 10-30 cm olabilir, şayet alt yaprakları kesilirse zamanla gövde ortaya çıkar. Kılıç biçiminde uca doğru incelip sivrileşen, kenarları testere gibi küçük dikenli, soluk yeşil renkli ve üzerinde daha açık renk lekeler bulunan etli yaprakları toprağın üzerinde rozetler oluşturarak yükselir. Yaz mevsiminde açan çiçekleri, dik ve sık salkımlar halinde, sarı ve bazen kırmızı renkli olur. Pek seyrek olarak tohum bağlayan sarısabır bitkisinin tohumuyla çoğaltılması zordur. Bunun yerine, rozetinin kenarlarından verdiği yeni sürgün yapraklarının ayrılıp başka yere dikilmesiyle çoğaltılır.
Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu Afrika Kıtası olan sarısabır, ülkemizde Güneybatı ve Güney bölgelerimizdeki sıcak yörelerde yabani olarak yetişmekte, kimi yerlerde de süs bitkisi olarak kültürü yapılmaktadır.
Toplanması-Saklanması : Mart-Nisan veya Ağustos-Ekim aylarında kesilen yapraklarının en az ( iki yıllık olması gerekir ) kesik kısımları aşağı gelecek şekilde dizilir bunlar kazanlara akar. kaynatılarak kristalleştirilir. Böylece tozu hazırlanmış olur.
Bilinen Bileşimi : Serbest ya da glikozit halde antrasen türevleri (aloin ve aloemodin adlı maddeler), uçucu yağ ve reçine içerir. Sarısabırdan çıkarılan bu özsu, kozmetik ve ilaç endüstrilerinde kullanılmaktadır.
Faydaları
  • Dahilen Kullanımı
Kadınlarda aybaşı kanamasını artırarak aybaşı dönemini kolaylaştırır.
Sindirimi kolaylaştırır.
Safra söktürücüdür.
Müshildir. Fakat fazla kullanılmamalıdır.
Kullanım Şekli : Bitkinin yapraklarının kesilerek ya da çizilerek çıkan özsu kullanılır.(1-2 damla kullanmak yeterlidir.)
  • Haricen Kullanımı
Yaraları, küçük yanıkları, güneş yanıklarım ve böcek sokmalarını iyileştirir.
Deri iltihapları ve egzama durumlarında rahatlama sağlar.
Kuru ciltleri nemlendirip rahatlatır.
Kullanım Şekli : Bitkinin yaprağından çıkan özsu dıştan sürülerek uygulanılır.
UYARI : Hamile ve emzikli bayanların dahilen kullanması sakıncalıdır.
Yorumla ve görüşün değerlensin


EmoticonEmoticon

    Hayat bir an, o da bu an...
Notification
This is just an example, you can fill it later with your own note.
Done