Bin evlat ve iki Ata;

Yakup Çetin
0
Bir Ata Bin evlat’a bakar ama bin evlat Bir ataya bakamazmış. İnsanın yaşamında karşılaştığı ve etkilendiği acizlendiği anlar olur.  Bir gün çalışırken bir evlat geliyor bir şeyler diyor dinliyorum anlamıyorum anlamsız geliyor kelimeleri. Çünkü anlamlı gelecek bir şey yok ortada Derdi herkesin yaptığı değil hiç kimsenin yapmayacağını anlatmaktı. Bunu yaparken çok rahattı belli ki kendine göre nedenleri vardı kendince haklıydı. Anlatmadı anlatamadı da.

Bir evlat ki Tarım Bağkur’u yatırıyor tığ gibi en fazla 20-23 yaşlarında ismi mevzu bahis değil. Normalde gelen kişiler Kendi bağkur’u üzerinden Anne ve Babalarının da yararlanmasını isterler çünkü yeşil kart normal sigortalığın hizmetlerinden iyi değildir. Çoğu evlat bunun bilincinde ve Atalarının bu hizmetten faydalanmalarını ister. Sonuçta Atadır, Anadır Babadır, Tektir başka yoktur boşluğu doldurulamaz.


İşte bizim gencimizin sıkıntısı Annesinin ve Babası’nın yeşil kartları iptal olmuş evlatlarından faydalanmak istiyorlar ve evlatlarına diyorlar evlatları araştırayım diyor onların haberi olmadan bize gelip diyor ki annem Babam sigortamdan faydamlasın eee bize niye geldin imzalama faydalanmazlar. Amacı kendini kötü göstermeyecek kurum kabul etmeyecek savuşturuyorum başımdan İlçemiz Bağ kur müdürlüğüne havale ediyorum. 

Git orada anlat derdini sonrasında ne yaptı bilmiyorum. Kendince Maddiyattan korkuyor desem çalışan olarak görünen bir kişi, çalışanların üzerindeki kişilerden maaşlarından (İlaç) sağlık kesintisi yapılmaz. Fark varsa ceplerinden öderler tamam. Bunun olsa olsa derdi budur bu korku diyorum başka bir şey aklıma gelmiyor.

İnsan üzülüyor gerçekten Baş tarafta dediğimiz gibi Ata’sı evladını özene bezene doksan badire ile mukaddes bilerek baksın büyütsün. Evlat’ı Kol Kanat gerip düşkün atayı kolundan tutup yanında bulunacağı günde terk etsin maddiyat kaygısı çeksin.

Yazık ki yazık ne kadar yazık. Allah yar ve yardımcıları olsun o ataların. İnsan üzülüyor bu kadar küçük hesapları görünce, Kendince düşlüyor kendi kendine içerliyor. Sözlerimi Bu konu ile iliğili okuduğum Hadisler ve Ayetlerle bitiyorum. 
  • (Hanımını annesinden üstün tutana, Allahü teâlâ ve melekler la'net eder.) [R.Nâsıhîn]
  • Ana-babaya iyilik ve ihsân, evlâd üzerine farzdır. Allahü teâlâ buyuruyor ki:
  • (Ana-babadan biri veya ikisi yaşlanınca usanıp da öf deme! Ağır söz söyleme! Onlarla yumuşak ve tatlı konuş!) [İsrâ 23]
  • (Allahtan başkasına kulluk etmeyin, ana-babaya, yakınlara, yetimlere, düşkünlere iyilik edin, insanlarla güzel güzel konuşun, namazı kılın, zekâtı verin.) [Bekara 83]
  • (Ana-babasının ihtiyâcını karşılamak veya onları insanlara muhtaç etmemek için çalışan kimse, fîsebîlillah [Allah yolunda] çalışıyor demektir.) [Taberânî]
  • (Üç zümreye Cehennem ateşi dokunmaz: Bunlar, kocasına itâ'at eden kadın, ana-babasına iyilik eden evlâd ve insanlara merhamet eden kimsedir.) [R.Nâsıhîn]
  • (Ana-babaya iyilik etmek, [nâfile] namaz, oruç, hac ve cihâddan daha üstündür.) [Şir'a]
Yakup ÇETİN 11.Kasım.2010 Perşembe 

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !